söndag 27 juni 2010

Hudsjukdom - löss

Medans jag sitter och gottar mig på Malta så ska ni få läsa lite om sjukdomar också.

Löss

Särskilt under eftervintern och våren då hästarna är långhåriga kan hästarna angripas av löss. En drabbad häst får klåda som gör att den biter sig i flankerna och skrubbar sig mot box- eller spiltväggarna. Det finns då risk för att inflammationer uppstår i huden. Hästen smittas direkt eller indirekt genom tex. ryktdon, borstar, sadel eller annan utrustning. Ett vanligt behandlingssätt är schamponering med ohyreschampo för häst. Efter avlusning bör stallet och hästutrustning desinfekteras.

  • Blodsugande löss (Haematopinus asini) är cirka 2 till 4 mm lång och förekommer oftast hos unga hästar eller hästar i dålig kondition och kan hos unghästar ge avmagring och blodbrist.
  • Pälsätande löss (Damalinia equi) är cirka 2mm lång, Den suger inte blod utan angriper pälsen på hästen och drabbar främst långhåriga hästar som till exempel islandshästen. Tydliga symtom är håravfall, oro, rastlöshet, hårlösa fläckar, klåda, hudirritation, skrubbsår och sår med sekundärinfektioner.
  • Röda hönskvalster (Dermanussus gallinae) är upp till 1 mm stora. Hästar är mycket känsliga för röda hönskvalster (drabbas av svår klåda) och av den anledningen bör höns och hästar aldrig hållas i samma byggnad. Symtom och behandling är samma som mot löss.

1 kommentar:

  1. rödcederolja biter på dessa skadeinsekter, de tycker inte om lukten så de försvinner, detta innebär att det inte är farligt för vare sig häst eller barn. Vi köpte in vårt på www.rodceder.se Lycka till / Gunilla

    SvaraRadera