lördag 6 februari 2010

Hästens sinnen - Syn

När tamhästar var vildhästar var deras syn en väldigt bra egenskap för att upptäcka fiender snabbt då de nästan ser 360 grader runt kroppen. De ser överallt utom rakt fram och bak över ryggen. Gå därför på sidan om hästen när den tår med rumpan mot dig, och prata så att det förstår att något är där. Höjer hästen huvudet ser den bra på lång sikt och sänker den huvudet så ser den bra på kort sikt. Därför vill man att hästar ska lyfta huvudet när man hoppar, det blir lättare för dom att bedömma avstånd och höjd.
Om en häst betar på gräset på marken ser den inte gräset. Men då ser den istället rakt fram, mellan benen och åt sidan. Hästar ser som sagt inte rakt fram så stå gärna på sidan av hästens huvud när du vill gosa med den. Tänk på att synen i hästarnas hjärna förstoras med mer än 50%!!
Det har även varit mycket diskutioner om färger och mörkerseénde:
Forskare tror att hästar ser ljussktyrka bättre än färg. Man tror därför att hästar ser grönt, rött, gult och blått som samma färg. Troligen i en gröngul nyans. Hästarnas syn är även bättre än männisans i mörkret, det tar några minuter för hästen att vänja sig men ser bättre än människan, så du behöver inte oroa dig för att hästens ska vaar mörkrädd. Dock en häst tycka det är otäckt att gå in i ett stall som är mörkt eller in i en mörk transport. Lår baar hästen vänja sig i några minuter innan den går in. Något som man ska vara försiktig med är att låta hästen gå i hagar med stora gropar/hål eller rida i en skog på allför långa tyglar. Hästar har nämligen inget djupseénde, de ser alltså en grop som en svart prick. Då är det kanske inte så konstigt att en transport, dike eller liknande kan värka skrämmande eller rent av bottenlöst för en häst. Behåll lugnet och var bästämmd men inte arg på en häst när den inte vill hoppa över ett dike. Ta ett djupt andetag och försök igen efter ett par minuter. Hoppa helst inte av din häst när den inte gör som du säger men tvär vägrar hästen kan det vara ett bra alternativ att hoppa över diket när du själv står på marken. Hästen kommer förmodligen att hoppa efter dig då så akta ryggen!
Översta bilden visar hur en människa ser ett äpple, den nedre visar hur en häst ser ett likadant äpple.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar